Advocaat van Stokkumer: politie heeft excessief geweld gebruikt

UTPHEN/STOKKUM - Volgens advocaat mr. Kloppenberg heeft de politie excessief geweld gebruikt tegen zijn cliënt, een 28-jarige man uit Stokkum.
Mede daarom zou de man geen straf moeten krijgen, betoogde de advocaat woensdag bij de Zutphense politierechter.

Op 15 november 2009 kreeg de verdachte met zijn broer ruzie over de afstandsbediening. Het liep uit op een handgemeen waarbij de verdachte zijn broer een gebroken neus sloeg. Een agent kwam en vroeg de verdachte mee te gaan naar het bureau. Toen dat niet lukte riep de agent versterking in.

De Stokkumer werd geboeid en met geweld het politiebusje ingewerkt. De verdachte beet een agent in zijn duim en schold twee andere agenten uit, onder meer voor 'kankerwouten'.

Volgens de advocaat ging het om buitensporig geweld dat niet nodig was geweest. "De agressie bij mijn cliënt is opgeroepen door de politie. Als er direct in het begin handiger was geopereerd was er niets gebeurd. Die agent kende de achtergronden van mijn cliënt." De Stokkumer heeft ADHD en gebruikte destijds veel cannabis. Het slaan van de broer was zelfverdediging en ook daarvoor verdiende de man geen straf, aldus de advocaat. Volgens de officier van justitie was er niks mis met het politie-optreden. Hij deed de beschuldigingen van de advocaat af als 'volstrekte flauwekul'.

De rechter vond dat de verdachte door zijn gedrag agressie had opgeroepen. "De politie heeft het goed gedaan. Er is niets te vinden waaruit zou blijken dat de kwestie door het gedrag van de agenten is geëscaleerd."

Voor het slaan van zijn broer, het bijten van de agent en de beledigingen veroordeelde ze de Stokkumer tot een maand voorwaardelijke celstraf met reclasseringstoezicht en dertig uur werkstraf.
Informatie van: