Nieuwe site voor cannabisgebruikers die willen afkicken

CAD-Limburg en Drughulp Kempen lanceren een nieuwe website om cannabisgebruikers van hun verslaving af te helpen. Naar schatting 5 à 10 procent van alle cannabisgebruikers zijn problematische gebruikers.
Op de site vinden gebruikers en geïnteresseerden informatie over cannabis. Wie zijn cannabisgebruik wil minderen of gewoon met de drug wil stoppen, kan er anderzijds terecht voor een onlinehulpprogramma. Dat bestaat uit een reeks opdrachten, zoals het bijhouden van een 'cannabisdagboek', het vaststellen van mogelijke risicosituaties en het afwegen van de voor- en nadelen van gebruik. Deelnemers worden daarnaast ondersteund door wekelijkse gesprekken met een hulpverlener via chat.
 
Uit cijfers van het EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) blijkt dat een op de vijf Europeanen al cannabis heeft gebruikt. Bij de Belgen is dat 14 procent. Vijf tot 10 procent daarvan zijn problematische gebruikers.
 
"Cannabis niet demoniseren"
"Er is geen reden om cannabis te demoniseren", zeggen de initiatiefnemers. Het gebruik van cannabis is de laatste jaren gestabiliseerd en in heel wat landen zelfs gedaald. "Toch merken we dat de hulpvragen die verband houden met de cannabis de afgelopen jaren zijn gestegen."
 
Dat kan erop wijzen dat het aantal problematische gebruikers is gestegen. Het kan er echter ook op duiden dat de bewustwording voor de verslavende eigenschappen is vergroot, waardoor gebruikers sneller hulp zoeken.
 
Het cannabisprogramma is gratis en anoniem toegankelijk in heel Vlaanderen. Het initiatief krijgt de steun van het Verslavingsfonds van de FOD Volksgezondheid. (belga/svm)
 
www.cannabishulp.be