Wietpas: Alleen in Den Haag zit oplossing

ANALYSE – De verplichte wietpas is de gemeenteraad een doorn in het oog. Lokaal erover discussiëren heeft geen zin. Willen de partijen nog iets er tegen doen dan moeten ze gezamenlijk naar den haag. Lobbyen.
Het voornemen van minister Ivo Opstelten om versneld een pasjessysteem voor coffeeshops in te voeren gaat recht in tegen de mening van het merendeel van de gemeenteraadsfracties. Hun kritiek is niet mals.
Sinds de minister van Justitie en Veiligheid in Brabant de vaart achter de wietpas zet, reageren de meeste partijen verbolgen. De Bredase politiek is eensgezind tegen de ingreep. Behalve het CDA dat sowieso tegen het coffeeshopbeleid is en de VVD die zich voorlopig in het midden houdt.
De lokale politiek hekelt de link die wordt gelegd tussen de zware criminaliteit en het coffeeshopbeleid. Dat is een doorn in het oog van de gemeenteraad, omdat in Breda juist geen sprake is overmatige overlast is. Ook niet sinds het sluiten van de coffeeshops in Roosendaal en Bergen op Zoom. Dat blijkt uit de conclusie van een onderzoek van de gemeente.
Daarnaast vrezen de partijen over het algemeen dat met het invoeren van de wietpas de straathandel in drugs zal toenemen. Wat weer gevolgen heeft voor de rust op straat en de toegankelijkheid naar harddrugs.
De Bredase politiek houdt het liever bij het oude. En als er al verandering komt dan eerder een aanpassing binnen het gedoogsysteem van softdrugs en dan met name het achterdeurbeleid.
Willen de gemeenteraad in Breda en de andere Brabantse gemeentes het pasjessysteem tegenhouden, gaat het maar om een ding. Dat is lobbyen in Den Haag. Overleggen met de eigen Tweede Kamer-fractie, want zij zijn de enigen die de nieuwe regelgeving kunnen tegenhouden.