Spraakmakende docu Nederwiet

Verslavende documentaires op HollandDoc.nl
van maandag 25 april tot en met zondag 1 mei

Holland Doc 24 neemt wiet, joints, blowen, oude hippies en het softdrugsbeleid van Nederland extra onder de loep met een on demand themaweek op Hollanddoc.nl. Dit naar aanleiding van de Teledoc uitzending Nederwiet van Maaik Krijgsman en Hans Pool, die 25 april wordt uitgezonden door de NCRV. Verslaafd aan documentaires? Neem dan vooral een kijkje op HollandDoc.nl  

Camping Zeeburg, gelegen tussen de Amsterdamse Schellingwouderbruggen, kent weinig tot geen huisregels en heeft de vrijheid-blijheid-gedachte uit het hippietijdperk hoog in het vaandel staan. In Het camping Zeeburg-gevoel (VARA, 1994) maken we kennis met alternatieve, al dan niet hasjrokende jongeren voor wie het kampeerterrein een vrijplaats is, en met een aantal vaste bewoners van de camping.


Veel politici, ook Nederlandse, hebben vaak geroepen dat Nederland de gekke Henkie van Europa is door het gebruik van cannabisproducten te gedogen. In De Slag om Brussel – Het Drugsbeleid van Frankrijk (VPRO, 2010) onderzoeken Teun van de Keuken en Roland Duong of Nederland echt zo tolerant is tegenover softdrugs. Ze proberen in allerlei uithoeken van het continent een joint te scoren. Teun is down met een Portugese rastaman en Roland bezoekt een dealer in een Parijse banlieu.

In het tweeluik Lang haar in Leeuwarden (Omrop Fryslan, 2010) van regisseur Gerard van der Veer vertellen de hippies van toen over de betekenis van de hippiebeweging in Leeuwarden in de jaren zestig en zeventig. Sikke Doele, de eerste langharige journalist bij de Leeuwarder Courant en lid van de beweging New Left, speelde een belangrijke rol in de protesten tegen de Vietnamoorlog, racisme en kleinburgerlijkheid.

Reporter maakt in Nederland Narcostaat - Hoe Nederwiet zijn onschuld verloor (KRO, 2008)
de balans op van de ongewenste bijwerkingen van het Nederlandse softdrugs gedoogbeleid.

Schrijver-dichter en liefhebber van cannabis Simon Vinkenoog was ooit de magische frontman van de hippie-schrijvers in de jaren zestig en werd herontdekt door een jonge generatie trance- en hiphopliefhebbers. In Profiel (KRO, 2006) een portret van deze legende, onder andere te zien tijdens een optreden samen met de popgroep Spinvis. Over een piepjonge ziel in een oud lichaam.

Bijzonder archiefmateriaal in Andere Tijden (NTR, 2004) laat de opkomst van cannabisgebruik in de jaren vijftig zien, de explosieve groei van het gebruik in de jaren zestig en het begin van het gedoogbeleid in het begin van de jaren zeventig. Andere Tijden over hippies en marihuana.

Nederland heeft het liberaalste drugsbeleid van de wereld. Of niet? De correspondenten van Metropolis gaan op onderzoek uit in de aflevering Drugs (VPRO, 2009). Zij ontdekken dat de gedoogcultuur geen puur Nederlands verschijnsel is.

Haagse Sjonnie (IKON 2006)gaat over de Haginees Sjonnie. Hij droomt over zijn eigen growshop imperium. Regisseur Joost van der Valk volgt hem terwijl hij zijn ideaal probeert te verwezenlijken.

In de radio documentaire Back on Stamping Ground (NTR, 2010) maakte Jeroen Wielaert een reconstructie van die drie dolle dagen in Kralingen: het Holland Pop Festival bij de Kralingse plas in Rotterdam, ruim veertig jaar geleden. Het was de grote Europese tegenhanger van het roemruchte Woodstock Festival, een jaar eerder. Op het affiche stonden grote bands aangekondigd als Pink Floyd, The Byrds, Santana, Soft Machine, Country Joe, Jefferson Airplane en Canned Heat. Een tijdsbeeld van de sixties, op de drempel naar de jaren zeventig, waarin het eind van de flower-power wordt gevierd in een walm van hasj.

Kijk voor meer informatie op www.hollanddoc.nl