Politie pakt in Maastricht tien Waalse drugstoeristen op

In een horecazaak aan de Koestraat in het Nederlandse Maastricht heeft de politie Limburg-Zuid woensdagmiddag op een paar uur tijd maar liefst tien Waalse cannabisklanten opgepakt. Ook de drie Nederlandse organisatoren van de cannabisverkoop zijn gearresteerd. De Waalse drugtoeristen kochten minimaal 80 gram en maximaal 400 gram softdrugs.

Toen de politieagenten de horecazaak binnengingen, sloegen ze ook de uitbater, de verkoper en de leverancier van de softdrugs in de boeien. Het gaat om een 42-jarige Maastrichtenaar, een 47-jarige man uit Voerendaal en een 48-jarige Maastrichtenaar. De dertien verdachten zijn opgesloten voor verder onderzoek. De politie maakte ook een rapport op voor de gemeente Maastricht met het oog op een mogelijke sluiting van het pand.

Pasjessysteem
Maastricht telt heel wat coffeeshops, waar de verkoop van softdrugs gedoogd wordt, en krijgt jaarlijks meer dan twee miljoen - veelal buitenlandse - drugstoeristen over de vloer. Om de overlast van die drugtoeristen aan te pakken, wil de stad nu een soort pasjessysteem invoeren, waardoor alleen Nederlandse klanten in coffeeshops cannabis kunnen kopen. Geregeld vallen de politiediensten illegale drugspanden binnen om dealers en drugstoeristen op te pakken. (belga/lpb)